A Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola beszámolója

2020-04-23
Adminisztrátor
47
2476

„Az iskolakert indítását az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram tette lehetővé 2019-ben, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.” 

A Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola beszámolója

Az őszi iskolakertes képzés után nagy lendülettel fogtunk neki a program megvalósításának. Be kell vallanom, eleinte a saját technika tantárgyi csoportjaimmal kezdtem el a munkát. A tavasz és nyár folyamán a „Menő menza” pályázat megvalósulása során lett kialakítva a kert a régi iskola előtti park területén. Saját forrásból az elöregedett fák, bokrok kitermelése után először termőfölddel egyenlítettük ki a területet (helyi vállalkozók felajánlásával, Sápi Tibor alpolgármester segítségével). 
Ezután lett felépítve a kert bejárata, az öt magas ágyás, 3 fedett kiülő - a szabad téri órák megtartására, és 4 szegéllyel elkülönített ágyás, amibe évelő bokrok, virágos növények, rózsák lettek beültetve. 

A terület gyeppel borított része megmaradt, illetve az itt élő fák  (fenyő és gesztenye), ide került
3 mobil kerti asztal paddal, ahova szünetben kiülhetnek diákjaink. 

A kertet körül ölelik a díszfáink, amelyek ősszel lettek elültetve. 

Az ősz vége folyamán a gyerekekkel kigazoltuk az ágyásokat, egy magas ágyásba fűszerkertet alakítottunk ki, tanítványaink és kollegáink felajánlásával. 

A tél beállta előtt elkészültek a  raklapkomposztálók, amelyekbe lelkesen begyűjtöttük a kert, és az iskola előtti platánok lehullott leveleit. Jó móka volt a ponyván a leveleket hordani, néha egymást is, és a levelek tömörítése is. 

Ekkor kerültek a kert bejárata mellé két oldalra a tavaszi virághagymák, tulipánok, nárciszok és jácintok. A kinti munkát fegyelmezetten csinálták, a kiosztott feladatokat a gyerekek nagyon élvezték.
Az iskolakert terméseinek felhasználásával technika órán gesztenye figurák is készültek. December közepén megérkezett a szerszám, eszköz és vetőmag szállítmány. Nagyon örültünk a profi szerszámoknak és hasznos eszközöknek. Közben az iskola finanszírozásában a szerszámtárolónk is megérkezett, a napokban lett felállítva.

A félévi értekezleten prezentációt tartottam a kollégáim számára, bemutattam az iskolakert tantárgyakkal való kapcsolódásainak lehetőségét, az 5 magaságyásra és a kialakítandó raklapágyásokra osztályok jelentkezését kértem. A rajz és technika szakos kollégák segítségét kértem az iskolakertünk logójának megterveztetésére. A férfi technika szakos kollégával megterveztük a növénytámaszokat is .
 
 
Januárban az őszről maradt tulipán és nárcisz hagymákat neveltük a terem ablakában. A gyerekek nap mint nap figyelemmel kísérték a növények fejlődését.

Február végén megbeszélést tartottam a jelentkező osztályfőnökökkel, elosztottuk a tavaszi feladatokat.

Az alsós csoport 80 iskolai tejes pohárba vetette el a virágmagokat. A felsős csoportokkal paradicsom, paprika, karalábé, kelbimbó cukkini, tök magvakat vetettünk palántanevelés céljából.

Március elején még a gyerekekkel megkapáltuk, kigazoltuk az ágyásokat.

Április elején mi vetettük el a magas ágyásokba a tavaszi első magokat, dughagymákat, mivel a gyerekekkel csak előkészíteni tudtuk az ágyásokat. 

A fenntarthatósági témahét keretében a virágpalánták, virágládák beültetésére került sor. Egyrészt az előnevelt virágpalánták, másrészt az adományozott növényeket, egynyári virágokat ültettük ki.
 
Amit terveztünk még:

  • Kavicsjelzők festése
  • A felesleges termények lefagyasztása az iskolai tankonyhán
  • Kóstoltatás a frissen termelt retekkel, új hagymával a tízórai szünetben
  • A raklapágyások kialakítása, beültetése 

 
 
Lajosmizse, 2020.04.22.

Sápiné Aczél Ágnes
iskolakert vezetője

Képek