CSIPERÓ - Erdélyben vendégeskedtünk

2019-07-09
Adminisztrátor
6
683
Kedves Naplóm, most azt fogom neked elmesélni, hogy telt 6 nap Magyarország határán túl, Nagyváradon.

1. nap – 2019. június 26. szerda
Kora reggel indultunk útnak, pontosan 6 órakor. Szerintem az egész csapatról elmondhatom, hogy fáradtak voltunk, de annál izgatottabbak. Vártuk már, hogy újra lássuk tavaly nyáron megismert barátainkat. Ahogy megérkeztünk a megbeszélt helyre, az Epy étterembe, kísérő tanáraink és az erdélyi tanító nénik beszéltek pár szót, köszöntöttek minket és ismertették velünk, merre indulunk tovább. Visszaültünk a buszba és már indultunk is Szentimrére a zöldségfeldolgozó üzembe. Mikor kiszálltunk a buszból, mindenkit az őt fogadó diák üdvözölte, így egy teljes év után. Az üzemben rengeteg új dolgot ismertettek velünk. Például nem tudtuk, hogy a hűtőház -18oC-os. A látogatás után elmentünk busszal egy dombtetőre, ahol egy vadászház várt minket. Ott kipakoltuk a bőröndöket a buszból, majd mentük meglátogatni a gyümölcsös kertet. Ehettünk málnát és barackot miután magunknak leszedtük, majd az egyik játszóteret is kipróbálhattuk, megcsodálhattuk az ottani tavat. Ezután a következő napirendi pont a helyi református templom és egy kilátó látogatása volt. A fenséges kilátás mindenkit elvarázsolt. A kimerítő, hosszú túra után a vadászházban az egyik anyuka sütött nekünk lángost ebédre, uzsonnára pedig vendégfogadó apukák által sütött erdélyi kolbászt és micset kaptunk, így megismerkedhettünk pár hagyományos erdélyi étellel. Este 7 órakor mindenkit hazavittek a ,,szülei”.
2. nap – 2019. június 27. csütörtök
Reggel 9 órakor találkoztunk a Kanonok sori buszmegállóban, s indultunk a Medve-barlanghoz. A cseppkőbarlang hatalmas és csodálatosan szép turisztikailag látogatott hely. Az idegenvezető románul mutatta be nekünk a galériákat, a nagyváradi kísérő tanító néni pedig fordított nekünk. Következő úticélunk a Várás- Fenesi tájház volt. Miután megismerkedtünk a régi élettel, megebédeltünk. Kifordított olajban sült fánkot ettünk. Ezután aki szeretett volna túrázni felmehetett a csapat egyik felével, Béla várába. Sajnos kevés volt már az időnk, így csak az út feléig tartott a túra és már indultunk is haza, mert hatalmas vihar készülődött. Míg a többiek túráztak, a csapat másik fele játszótéren játszott vagy beszélgetett diáktársaival. 8 óra körül érkeztünk haza.
3. nap – 2019. június 28. péntek
Reggel a Székesegyházat, majd a kincstárat csodáltuk meg. A tárlatvezetést egy nagyon fiatal, de annál profibb úriember tartotta. Minden kérdésünkre tudott választ adni és nagyon közvetlen volt velünk. Leginkább a szentmise használati tárgyai voltak kiállítva, de Szent László- hermát is megcsodálhattuk. A katolikus óvodában kreatív kézművesfoglalkozással tették érdekessé a látogatást számunkra az óvónénik. Az Szacsvay Imre iskolában megismerhettük az iskola történetét. Körbevezettek minket és minden érdekes programot bemutattak. Az ebédet a Taverna étteremben ejtettük meg, nagyon finom volt. Délután a 3. osztályosok adtak nekünk kis műsort, előtte dekopázsoltunk is. A nap utolsó programja a Nagyváradi várban a Szent László napok programján való részvétel. Itt együtt lehettek a diákok szabadon, a váron belül oda mehettünk, ahova kedvünk tartotta.
4. nap – 2019. június 29. szombat
A pénteki nap csakis a strandolásról szólt. Véleményem szerint nem is lehetett volna jobb csapatépítő program a medencézésnél. A Május 1 Termálfürdőben mindenki jól szórakozott a hűvösnek induló nap ellenére is. Dél körül felmelegedett a nap, így mindenki átöltözött fürdőruhába, majd sokan kifeküdtek napozni vagy csobbantak, játszottak. Az ebéd finom volt, desszertnek fagylaltot is kaptunk. Délután fürödtünk, aztán hazaindultunk. Nekem ez a nap tetszett a legjobban.
5. nap – 2019. június 30. vasárnap
A nap Nagyvárad híres helyeinek bemutatásáról szólt. Megnéztük a Kanonok-sort, a székesegyházat, az egyháztörténeti múzeumot, a város tornyát, a Saspalotát és a nagyváradi várat és az ahhoz tartozó múzeumot is, valamint megkoszorúztuk Ady Endre szobrát. Ezen a napon sétáltunk a legtöbbet, de megérte. Nagyon sok fontos információt tudtunk meg a 3.-os nagyváradi diákoktól, hiszen egész héten az adott helyekről, ahol jártunk 10-15 mondatban meséltek nekünk. Este mindenkit fáradtan vittek haza a ,,szülei”.
6. nap – 2019. július 1. hétfő
Délelőtt mindenki a saját fogadóival töltötte az időt és bepakolt a bőröndjébe, indulásra készen. Sokan elmentek vásárolni, vagy otthon medencéztek, társasoztak. Délután 4 órára kellett az Epy étteremben lenni. Kvíz játékkal „ellenőrizték” az erdélyi tanító nénik, hogy milyen sok fontos dolog maradt az okos fejünkben a várossal kapcsolatban. Karaoke show-t is rendeztek nekünk. Mindenki nagyon jól szórakozott, de aztán a CSIPERÓ- himnusz éneklésénél elkezdődött a könnyes búcsúzás egymástól. Miután mindenki megnyugodott, asztalhoz ültünk és pizzát ettünk vacsorára. Románia időszámítása szerint este 8 órakor indultunk haza. Úton hazafelé megbeszéltük a mellettük ülővel, hogy a héten a kint eltöltött idő alatt mi tetszett a legjobban, milyen jó dolgok történtek velünk. Itthon Mindenkit tárt karokkal vártak a szülei.
Köszönjük Adonyi Gabci néni László Ildi néni , hogy lehetőséget adtak nekünk a CSPERÓ-val erre a felejthetetlen utazásra! Csodálatos 6 nap volt. A minket fogadó tanító nénik is kitettek magukért, nekik is hatalmas gratuláció és köszönet jár. Izgalmas és érdekes programokat szerveztek számunkra. A szülőket sem hagyhatom ki a körből. Majd egy hétre gyermekükként szerettek minket. Köszönjük nekik!

Beszámolót készítette: Mészáros Dorottya
Képek