Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

2020-11-22
Adminisztrátor
1
357
Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten.
Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott. Európai szinten 16570 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.
A 2020-as Hulladékcsökkentési Hét november 21-29. között kerül megrendezésre. A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság felkérésére és támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft. 
Egy tisztább jövőért – nem csak egy hétig!
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.
A Héthez iskolánk is csatlakozott saját ötletekkel:
  1. Alkosd újra!
  2. Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!
 A Hét azt kívánja bizonyítani, hogy az erőforrásokkal való takarékosság, a figyelmes létezés során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, növelhető az anyagok élettartama. A 2020-as kiemelt téma, a láthatatlan hulladék mellett természetesen minden olyan téma, amely a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására hívják fel a figyelmet. Az akciótervezés során fontos szem előtt tartani a „3R” elméletet, vagyis a hulladékot csökkenteni, újrahasználni vagy újrahasznosítani.
 
Marton Mariann
Képek