Euroskills 2018.

Euroskills 2018.

A szakmák Európa-bajnokságára 2018. szeptember 26-28. között került sor Budapesten, a HUNGEXPO Vásárközpontban. Az eseményen 500 versenyző vett részt és rengeteg látogató.                                                
A Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola nyolcadik évfolyamából 40 tanuló látogathatott el a rendezvény utolsó napján a programra a kecskeméti iparkamara jóvoltából.
A buszunk fél 9-kor indult Budapestre. Miután megérkeztünk és hidegélelmeinket megkaptuk, jegyeinket átvettük, kisebb csoportokra osztottak bennünket. Ezután, 11 órakor indulhatott a „nagy túra”. Az épületek betűkkel voltak jelölve, a kis térképünk segítségével tájékozódtunk, amit a rendezőktől kaptunk.
Hasznos szisztéma szerint voltak csoportosítva az épületek. Például: az „A” épületben építkezéssel foglalkozó szakmákat, a „G” épületben szépségápolással és gasztronómiával kapcsolatos foglalkozásokat mutattak be. Valójában ez a program a szakmai képesítést végzett legügyesebbek munkáit, tevékenységit versenyeztette a nemzetek között. Egyszerre zajlottak a versenyek. Szóval a szakácsok, a cukrászok, a virágkötők, a meleg-burkolók, az díszfestők, az épületasztalosok egyszerre végezték a nekik kiosztott feladatokat. Egy szakmában egy feladat volt mindenkinek kiosztva. A díszítőfestőknél ki lehetett próbálni, hogy a gipszkarton lapra mennyire könnyű vagy nehéz a festés. Ezt kipróbáltam én is, nagyon tetszett. Befejezni nem tudtam, de itthon foglalkoztam a témával még egy kicsit és a szüleimnek nagyon tetszett a végleges alkotás. A virágkötőknél virágcsokrot lehetett kötni, a mezőgazdasági gépszerelőknél traktorgumit cserélni. Az autószerelő részlegen ki lehetett próbálni, milyen érzés beülni egy Audi Cabrioba, amit hosszú várakozás után jómagam is kipróbáltam.
Szerintem nagyon hasznos volt ez a nap, mert rengeteg szakmát „élőben” láthattunk, kipróbálhattunk és bátran kérdezhettünk a szakmák mestereitől. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a rendezvényt!

Mészáros Dorottya 8.b
Képek