Iskolakerti tudósítás-Őszi munkálatok az iskolakertben

2020-12-01
Adminisztrátor
10
747
A két évvel kialakított iskolakertünkben, ahol 4 magaságyás, 5 virágos ágyás, és a nyár elején kialakított 4  raklap-ágyás található, folyt kora tavasztól a munka.
 Az év elején a pályázat útján kapott vetőmagokkal, az azokból nevelt palántákkal, felajánlásból kapott palántákkal telepítettük be ágyásainkat. A koratavaszi palántanevelést az előző tanév tavaszán az 5.b, 4.c , 6. b 5.e  osztályok végezték el, de a március 16-tól életbe lépett covid miatti online-oktatás miatt  Hágerné Terenyi Rita és jómagam, a kertvezetője vetettük el a magokat, palántáztuk el az osztályfőnökök által  otthon tovább nevelt növényeket. A virágoskertbe a nyár elején évelő virágok is kerültek az egynyáriak mellé.
A nyár elején leszüreteltük a borsót, retket, új hagymát. A nyári munkálatokban a takarítónők, és az iskola karbantartó munkatársai segítettek, a kert ápolásában, öntözésben, gyomtalanításban.
A nyáron növekedett az ágyásokban sárgarépa, cékla, bab, paprika, paradicsom, cukkini, toszkán kelkáposzta is. A fűszerkertünkben bokrosodtak a fűszernövényeink: menta, kakukkfű, lestyán, bazsalikom, rukkola, metélőhagyma és a rozmaring.
 A nyár végén kialakítottunk egy kis bogyós gyümölcssort is, málnával, szederrel, ribizlivel.
Ősztől már tanulóink is részt vettek a munkálatokban osztályonkénti  vállalásokkal, részt vettek a betakarításban, a maggyűjtésben, avargyűjtésben, az ágyások téliesítésében.
Barba Bea kolléganőnk pályázaton nyert 16 őshonos fa- bokorcsemetét, amit osztályával le is iskoláztak, ezek  később kerülnek végleges helyükre. Ezeket a fácskákat  Drabantné Gyurgyik  Györgyike osztályával téliesítette hullámkartonnal.
A kert terményeit lefagyasztottuk, Szekeres László osztályával a kertben termetteket felhasználva Frankfurti levest készített. November elején a kertben termett zöldségekből: sárgarépából, karalábéból, céklából kóstoltatást is rendeztünk diákjainknak, aminek nagy sikere lett.
Okóberben  pályázat által nyertünk egy komposztáló tartályt biologiai oltott komposzttal, gilisztákkal.
Várjuk a tavaszt, hogy  jövőre már remélhetőleg a diákok is részesei lehessenek iskolakertünk gondozásában, az ott végzett munka örömében.

 Sápiné Aczél Ágnes
megbízott kertvezető
 
Képek