Középiskolai kóstolgató

Hetedik osztályos tanulóként a pályaválasztás küszöbén állok. Az elmúlt hetekben tanáraink segítségével lehetőségünk volt néhány Bács megyei középiskola meglátogatására. Pénteken (2017.04.21.) a Kecskemét Szc Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája valamint Kecskemét Szc Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája intézményekbe kaphattunk betekintést. Elsőnek a Kandóba mentünk el. Ezt az iskolát a barkácsolás és a művészet jellemzi. Amikor megérkeztünk az ottaniak meleg szívvel, kedvességgel és tisztelettel fogadtak bennünket. Mivel négy állomás volt, ezért négy csapatra osztottak minket. A mi osztályunk próbált összetartani egy csapatba, de sajnos csak heten lehettünk együtt, a többiek más csaportba kerültek. A téma egy hajó elkészítése, barkácsolása volt. Az első állomáson a feladat a hajó alapjának, majd árbócának megépítése. Mindenki saját maga kalapálta bele a szegeket, ami a hajó korlátját szolgálta. Nekem egy kicsit ferdére sikerült, ezért az enyém viharverte hajó lett. Miután ezzel végeztünk, mentünk a következő helyre, ahol a led világítást kellett elkészíteni. Itt ónt olvasztottunk a megadott pontokra, hogy tökéletesen stabil legyen a világítás. A harmadik állomáson a hajó horgonyának elkészítése történt. Ezt egy erős drótból hajtottuk meg fogók segítségével és némi szakmai tanáccsal. Mindezt befejezve elértünk a végállomásra, a vitorlához. Ennél a helynél mi fűzhettük bele a madzagot a vitorlába, és egy nyomda segítségével az iskola címerét is rányomattuk az anyagra. Gyorsan telt az idő, indulnunk kellett a másik iskolába.  Természetesen tartottunk egy kis ebédszünetet is.
A második látogatás a Gáspár András középiskolába volt. Itt is tisztelettel, kedvességgel fogadtak bennünket. A programok hatalmas választékot adtak: villanyszerelés, építés téglából, quad kipróbálása, festés, önvédelmi oktatás, fémekbe betűk és számok belevésése, vezetés, stb.
Versenyek is voltak, például a „a kalapáccsal szegeket beleütni” verseny. Sok emléket hozhattunk el: kulcstartókat, lufikat, ajándéktárgyakat. Sőt, még ismerős arcokkal is találkoztunk, régi elballagott diákokkal.
Sajnálatunkra gyorsan eltelt az idő, indulnunk kellett vissza Lajosmizsére.
Ezen a napon mindenki örömmel térhetett haza, hiszen nemcsak ajándékokkal, hanem sok információval gazdagodtunk. Megtudhattuk, hogy a két iskolában milyen szakmákat tanulhatunk (pl.: Kandó: asztalos, autószerelő, szobrász …, Gáspár: villanyszerelő, rendőr, építész, festő …). Kipróbálhattunk szakmai gyakorlatokat. Megtapasztalhattuk, hogy az egyes szakmákhoz milyen ügyességgel, képességgel kell rendelkeznünk.
      A jövő héten kedden ismét az osztályfőnökeink elvisznek minket hetedik osztályos diákokat Budapestre a Hungexpóra. Itt hasonló programok várnak ránk. Nagyon hasznosnak tartom ezeket a látogatásokat, mert sok információt gyűjthetek a számomra még igen kérdéses, de sürgető továbbtanuláshoz.
 
2017. április 22.
Nagy Patrik
7. c osztályos tanuló
 
 
Képek