Menő menza

2022-03-26
Adminisztrátor
37
625

EFOP-1.8.5-17-2017 


Kedvezményezett neve: Gyermekekért Plusz Alapítvány
Projekt címe: Az „Egészséges életvitel elérése céljából megvalósított tevékenységek a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskolában”
Támogatás összege: 20 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tartalmának bemutatása:
A projekt rövid távú célja a célcsoport igényeinek megfelelő program összeállítása, hosszú távon pedig cél, hogy uralkodóvá váljon az a szemlélet, amely szerint az egészség menő, azaz érték, amelyet folyamatosan óvni és vigyázni kell, méghozzá preventív módon.
A projekt a gyerekek táplálkozási szokásainak felmérésével indult, amely jó kiindulópont volt ahhoz, hogy felszínre kerüljenek a problémák: a gyerekek nem megfelelő étkezési szokásai, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya és az egészségtudatosság alacsony szintű jelenléte. Nagy szükség volt tehát az egészségtudatos magatartás kialakítására, az egészség fejlesztésére és a prevenció fokozására.

 A 2018-as tanév kezdetén kérdőív segítségével egy felmérést végezne el a dietetikus. Ezt követően a kérdőívek kiértékelésre kerülnek. A gyerekeket és/vagy szüleiket a dietetikus írásos formában tájékoztatja a felmérés és a szűrővizsgálatok eredményeiről, különös tekintettel a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyerekek esetén.

A dietetikus a projekt teljes időszaka alatt dietetikai szaktanácsadást, konzultációt, csoportfoglalkozást biztosít az iskola tanulóinak és szüleik számára, valamint a pedagógusok és közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára. A kérdőíves felmérést a projekt vége felé közeledve újból megismételné a dietetikus, ezzel felmérve  a táplálkozási szokásokban bekövetkezett változást.
A projekt szakmai megvalósítása során nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztő és szemléletformáló programok megszervezésére és megtartására. A köznevelésben részt vevő gyerekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése érdekében a dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember közreműködésével történő előadást tartunk, iskolai foglalkozások keretében. Ennek érdekében két tanéven keresztül kínálunk rendszeres programokat elsősorban a tanulók, másodsorban családtagjaik, valamint a pedagógusok számára. A szakmai segítséget képzett dietetikus biztosítja, aki a tanácsadások és csoportfoglalkozások alkalmával személyre szabottan is ad tanácsokat.
A két év alatt a tanulók játékos ismeretterjesztő foglalkozásokon, főzőszakkörön vettek részt. A népszerű főzőversenyek alkalmával az ételek egészségesebb elkészítését sajátíthatták el, amelyeket közösen fogyasztottak el. Az ebédlő megújulása által komfortosabb az étkezés.

A szemléletformálás, az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítése érdekében kreatív ételkészítési programokat is szerveztünk.
Az egészséghéten sportvetélkedőkre került sor közismert emberek bevonásával. A tájékoztató napokon a gyerekek és családjaik számára lehetőség nyílt a közösen elkészített ételek kóstolására. Az egészségfejlesztő és betegségmegelőző programok között szerepel a rajzpályázat, a plakáttervező verseny, valamint kvízverseny, melynek kérdéssorát a dietetikus az előadások anyagából állította össze. Megrendezésre került egészséghét zárásaként egy főzőverseny. A menüsor eltért a hagyományos megszokott zsírosabb és nehezebb ételektől, hiszen gasztronómiai rendezvényünk célja továbbra is az egészséges ételek népszerűsítése.

A projekt gondoskodott a kialakított tankonyha kialakításához szükséges eszközök, bútorok, konyhatechnológiai berendezések beszerzéséről az egészséges táplálkozás illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében. Az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében létrehoztunk egy tankertet, iskolai fűszerkertet.
 
Képek