Múzeumpedagógiai programok a Bozsó Gyűjteményben

Múzeumpedagógiai programok a Bozsó Gyűjteményben

Ebben a tanévben a 6. évfolyam 14 tanulója múzeumpedagógiai programsorozaton vesz részt Kecskeméten a Bozsó Gyűjteményben. A program az élményvezetésen túl kézműves foglalkozást is tartalmaz. A kiállítást és a hozzá fűződő barkácsolást Kovács Ágnes, a múzeum munkatársa vezeti.
Szeptember 26-án látogattunk el első alkalommal a Bozsó Gyűjteménybe. Az előadás első pontján ismeretet szereztek tanulóink az intézmény névadójáról, majd következett a választott téma - Vásárfia - élményszerű feldolgozása. A vezető irányításával felidézték a gyerekek a száz évvel ezelőtti piac hangulatát. Kiderítették, hogy kik és mit árultak, hogy vasárnap volt-e a vásárnap, illetve mi az a vásárfia. A nebulók rendkívül érdeklődő módon, együttműködve dolgozták fel a vásári forgatag tudnivalóit. Ezután a „mérlegelés” következett, melynek során korabeli karos és serpenyős mérlegekkel, régi súlyokkal kísérletezhettek a vásáros gyerekek. A téma végére érve marokedényt készíthettek agyagból, ezeket a kiégetés miatt a következő látogatáskor hozhatják majd haza.
Érdekes, jó hangulatú délutánt töltöttünk Kecskeméten. Már várjuk a következő alkalmat, melynek témája a Falusi lakodalom lesz. Csigatésztát fogunk készíteni, de reméljük nem egy lakodalomra valót, mert akkor egész héten hiányozni fogunk Lajosmizséről…
 
Lenkóné Nagy Andrea
Kelemenné Barta Ágnes
Képek