Tájékoztató az iskolakezdésről

2020-08-27
Fontos
Adminisztrátor
559

Tisztelt Szülők!

A napokban minden oktatási intézmény megkapta a tanévkezdésre vonatkozó AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMÁTÓL A 2020/2021. TANÉVBEN A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDET.
Ennek értelmében a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskolában az alábbi előírásokat kell betartani:

I. FELKÉSZÜLÉS A NEVELÉSI ÉVRE
 1. A nyáron megtörtént az iskola alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítása.
 2. A fertőtlenítő nagytakarítás és a rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzéséhez szükséges tisztító- és fertőtlenítőszerek folyamatosan biztosítottak az intézményben.
II. AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK
 1. A gyermekeket egészséges, tüneteket nem mutató kísérőszemélyek hozhatják iskolába és vihetik haza. Az iskola épületeiben kötelező a száj és orr eltakarását szolgáló maszk használata a szülők és kísérők részére.
 2. Az iskolát kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja.
 3. Az intézmény működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt.
 4. Amennyiben a szülő a gyermekénél tüneteket észlel, gondoskodjon orvosi vizsgálatáról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.
 5. Az intézményi csoportosulások megelőzésére a nevelési év folyamán mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt az alábbi intézkedések betartása kötelező:
 • a kísérő felnőttek törekedjenek arra, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék az intézménynél, lehetőség szerint tartsák a 1,5 méter távolságot.
 • az ebéd után távozó gyermekekért érkező felnőttek az iskola előtt várakozhatnak, a gyermekeket a tanítók, asszisztensek adják át számukra. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontnál korábban ne érkezzenek.
 • a mosdóhasználatnál, ebédelésnél figyelünk a zsúfoltság elkerülésére. Új ebédeltetési rend és szabályok lettek bevezetve.
III. EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA
 1. Az intézmények bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, kérjük ennek rendszeres, de takarékos használatát érkezéskor. A gyermekek részére a mosdókban is folyamatosan biztosított a kézfertőtlenítő szappan.
 2. A személyi higiéne alapvető szabályairól a gyermekek kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást az intézményben és otthon is. Fontos, hogy a gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet: papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.
 3. Az időjárás függvényében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre. Lehetőség szerint minél több időt töltünk a szabad levegőn, az udvarokon.
 4. Az iskolában használt játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét rendszeresen fertőtlenítjük.
IV. HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE
 1. Annak a gyermeknek a hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik, krónikus, tartós betegsége van (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, stb.), erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.
 2. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.
 3. A tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabályt a Házirend részletesen taglalja.
 
V. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN
 1. Amennyiben egy gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaorvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodni kell, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el. 
 2. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.
 3. A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia.
 4. Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket meg kell tenni.
Nyomatékosan kérjük a szülőket, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak, és a fenti szabályok betartására kiemelt figyelmet fordítsanak.