Újra a Bozsó Gyűjteményben

2018. október 17-én látogattunk el második alkalommal a Bozsó Gyűjteménybe. Ezen a délutánon a falusi lakodalom témája került megvilágításra. Már az előtérben humoros vőfélyi rigmusokkal csalogatta Kovács Ágnes a lakodalomba a gyerekeket. Az úton, mely a legbelső terembe vezetett, kiderült, mennyi munka volt a lakodalmas háznál a nagy nap előtt. Így kapcsolódott ide a menyasszony kelengyéjének összeállítása, azaz mit is tartalmazott a Tulipános láda? Megcsodálhattuk, milyen ruhákkal, edényekkel készültek a lányok az Életre. Így ismerhettük meg a jellegzetes kacsasütő edényt, a Kacsakoporsót is. A gyűjtemény nemcsak ezzel az érdekességgel bővítette a diákjaink tudását, hanem láthattunk egy korabeli csigakészítő eszközt is. Ezt ugyan nem tartalmazta a kelengyés készlet, de az asszonyok későbbi életének gyakori használati eszköze volt.
            A következő állomáson kapcsolódtunk be az ünnepi fogás elkészítésébe úgy, hogy leckét vehettünk a csigatészta penderítéséből. A gyerekek láthatták a nyers tészta tulajdonságait, elleshették a nyújtás, vágás mozdulatait. Majd következett a penderítés, ami nem bizonyult a legkönnyebb feladatnak, de még a fiúk is kitartóan munkálkodtak, főleg, hogy a háttérben lakodalmi muzsika szólt.
            Született is néhány formás darab a foglalkozás végére, ami ugyan egy lakodalomra nem lenne elég, de arra igen, hogy örömünket leljük a kezünk munkájában…
 
2018.10.18.
Lenkóné Nagy Andrea
Kelemenné Barta Ágnes
Képek